Ciastka owsiane

Wśród pomysłów na drugie śniadania bądź na zwykły dodatek do kawy królują ciastka owsiane.  Przygotowanie takich ciastek jest bardzo proste i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. W tym momencie kupione ciastka mogą usunąć się w cień! 

Potrzebujemy:

– 3 średnie dojrzałe banany,

– szklanka płatków owsianych,

– łyżka miodu,

– szklanka ulubionych bakalii,

– sok z połówki cytryny

W zależności od zapotrzebowania możemy banana zamienić na tarte jabłko, dodać całą gamę nasion, dodać różnego rodzaju płatki (np. jaglane), wszystkie ulubione orzechy i suszone owoce. Tak przygotowane ciasteczka są chętniej jedzone przez dzieci, które niekoniecznie lubią podjadać orzechy.

Jakie mamy możliwości ?

– banan bądź jabłko może zostać  zastąpione gotowanym batatem,

– miód możemy wymienić na inne słodzidło, które mamy pod ręką: stewię, ksylitol. erytrol, syrop klonowy,

– dodatki: sezam, mak, nasiona chia, siemię lniane, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie, pistacje, nerkowce, rodzynki, suszone figi, daktyle, morele, żurawina.

 

Kiedy dobierzemy swoje ulubione dodatki zaczynamy od zblendowania bananów, można też rozgnieść je widelcem. Dodajemy szklankę płatków owsianych (ja dodaje zawsze górskie). Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170oC. Z masy formujemy kuleczki, następnie dociskamy je do papieru. Pieczemy około 15 minut.

Smacznego!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Zgadzam się